Πάμε Στοίχημα


Επισκέψεις

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Φέτος επιχείρησα να πάρω παραφυάδες από τα μελίσσια μου με τη μέθοδο της διαίρεσης και χωρίς βασιλοτροφία (την οποία δεν κατέχω). Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές ,που έκανα κάτι παρόμοιο, ήταν ο χρόνος διαίρεσης των μελισσιών. Ενώ κάθε φορά που χρειαζόταν η διαίρεση γινόταν από αρχές έως μέσα Απρίλη, φέτος αποφάσισα να χωρίσω τα μελίσσια ένα μήνα νωρίτερα.
Έτσι προχώρησα στη διαίρεση 15 μελισσιών την πρώτη Μάρτη. Όλα τα μελίσσια που διαιρέθηκαν ήταν δεκάρια και με πολλές τροφές. Η διαίρεση έγινε χωρίζοντάς τα στη μέση και χωρίς εντοπισμό της βασίλισσας. Μετά από μια βδομάδα (λόγω καιρού) σε έλεγχο που έκανα διαπίστωσα πως όλα τα ορφανά είχαν κτίσει βασιλοκέλια. Άφησα μόνο δύο σε κάθε μελίσσι και αφού τα τροφοδότησα με σιρόπι τα άφησα ήσυχα. Περίμενα μέχρι τις 30 Μάρτη οπότε λογικά θα είχε γονιμοποιηθεί η βασίλισσα και τότε έκανα έλεγχο. Σε όλα βρήκα βασίλισσα ,αλλά σε κανένα δεν είχε αρχίσει γέννα. Περίμενα άλλες 10 μέρες και ξανάκανα έλεγχο. Σε 5 μελίσσια βρήκα φρέσκια γέννα , ενώ στα υπόλοιπα όχι. Μετά από άλλες 10 μέρες (φτάσαμε 20 Απρίλη) ξεκίνησαν άλλα 5 μελίσσια , εν.ω στα υπόλοιπα η βασίλισσα είχε εξαφανιστεί.
Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτού του εγχειρήματος ήταν να πετύχουν τα 10 από τα 15 .
Κάνοντας τώρα μια σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές , που η διαίρεση γινόταν τον Απρίλη, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα :
1. Το ποσοστό αποτυχίας ήταν μεγάλο
2. Όσα πέτυχαν , μετά από ανάμιση μήνα, είχαν αδυνατίσει πάρα πολύ και δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να ορθοποδήσουν.
3. Είναι πολύ νωρίς ,τουλάχιστον για την περιοχή μου (Τρίκαλα) ,με αποτέλεσμα να καθυστερεί η γονιμοποίηση και το μελίσσι να αποδιοργανώνεται και να μην μπορεί εύκολα να συνέλθει.
4. Σήμερα , 10 Μάη, τα μελίσσια στα οποία είχε μείνει η μάνα έχουν αναπτυχθεί και έχουν πάρει πάτωμα, ενώ τα 10 που πέτυχαν μετά βίας βρίσκονται στα 3 με 4 τελάρα πληθυσμό.


1 σχόλιο:

markos aliprantis είπε...

Δάσκαλε καλώς ήρθες στο χώρο των μελισομπλοκάδων.Να ξέρεις οτι σε παραφιάδες που έχουν παρθένα μάνα δεν τις ανοίγουμε για κανένα λόγο.Περιμένουμε σύμφωνα μα τους υπολογισμούς μας να γονιμοποιηθεί δηλ.το λιγότερο 15 μέρες και αυτό αν έχει καλό καιρό.Ο λόγος που το κάνουμε είναι οτι αν τις δούμε πριν γονιμοποιθούν το πιθανότερο είναι να τις κόψουν.Πιστεύω οτι αυτός είναι ο λόγος που είχες τις απώλειες.