Πάμε Στοίχημα


Επισκέψεις

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Πρακτικές λύσεις μέσα από τα blogs

Το περασμένο Σάββατο , μετά από πολλές αναβολές, βρήκα επιτέλους την ευκαιρία για μια ενδελεχή επιθεώρηση στα μελίσσια μου , μιας και η Άνοιξη φέτος καθυστέρησε ,αλλά άρχισε σιγά - σιγά να δείχνει έντονα πλέον τα σημάδια της. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα την επιθεώρηση γεμάτος αγωνία για το τι θα αντιμετωπίσω. Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι φέτος η ανάπτυξη των μελισσιών , σε σχέση με πέρσι , είναι ένα μήνα πίσω. Πάντως σε γενικές γραμμές βρήκα τα μελίσσια μου σε καλή κατάσταση και πολύ ορεξάτα για δουλειά. Τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν σε δυο κυψέλες, όπου στη μία βρήκα τη βασίλισσα μόνη της με καμμιά πενηνταριά μέλισσες να την πλαισιώνουν και παρόλα αυτά να έχει αρχίσει γέννα. Στην άλλη κυψέλη υπήρχαν περίπου δυόμιση τελάρα πληθυσμός και τρία βασιλικέλια ασφράγιστα. Ηπρώτη μου σκέψη ήταν η εισαγωγή της από την προηγούμενη κυψέλη αλλά πώς αφού κλουβάκι εισαγωγής δεν είχα μαζί μου; Αύριο είπα μέσα μου και συνέχισα την επιθεώρηση. Τότε θυμήθηκα πως σε κάποιο blogs είχα διαβάσει για εισαγωγή μάνας με επάλειψη μελιού. Χωρίς να το πολυσκεφτώ πήρα τη βασίλισσα τη σκέπασα με μέλι και την έβαλα στην κυψέλη. Όταν γύρισα σπίτι , γεμάτος περιέργεια για το αν θυμόμουν καλά άνοιξα τον υπολογιστή μου και βρήκα τη σχετική ανάρτηση του συνάδελφου Γιάννη Κόλια από τη Θήβα. Όλα είχαν γίνει σύμφωνα με την περιγραφή του Γιάννη . Την άλλη μέρα , Κυριακή, δεν άντεξα και ξανάνοιξα την κυψέλη για να δω γεμάτος ικανοποίηση την ΚΥΡΙΑ να κάνει βόλτες πάνω στο τελάρο. Για να τη βοηθήσω της έβαλα ένα τελάρα σφραγισμένο γόννο. Εδώ λοιπόν θέλω να επισημάνω τη μεγάλη συμβολή των διάφορων μελισσοκομικών blogs για τις πρακτικές λύσεις που προσφέρουν οι συνάδελφοι μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους ή από τους πειραματισμούς τους.

12 σχόλια:

chaniabee !!!! είπε...

φίλε δάσκαλε!!! κάτι δίνουμε κάτι παίρνουμε!!!
ας σταματήσει πια αυτός ο μεσαιωνικός μυστικισμός που νομίζουμε ότι θα φτωχύνουμε αν πούμε τους νέους τρόπους που βρήκαμε!

markos aliprantis είπε...

Παντελή συμφωνώ απόλυτα

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Ρωτάμε και μαθαίνουμε.
Μαζί σου Παντελή.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Εγώ Μάρκο και Ανέστη δεν συμφωνώ γιατί ο Παντελής περιμένει να δει που θα πάω εγώ για βοσκή τα μελίσσια μου να τα φέρει κι αυτός. ΧΑ .ΧΑ. ΧΑ.
Όσο υπάρχουν τράπουλες θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν Δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες. Γεια σου Δάσκαλε.

lappas είπε...

Φίλοι μου,συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λέτε. Πρέπει να ρωτάμε για να μαθαίνουμε. Θεοδόση , για να βγουν οι μαθητάδες θα πρέπει πρωτα απ΄ όλα οι Δάσκαλοι να έχουν τη διάθεση να διδάξουν και να μην θεωρούν τον εαυτό τους απρόσιτη αυθεντία. Δυστυχώς ένα πολύ καλό site , το melissokomos.com, το οποίο έδινε άμεσες συμβουλές και λύσεις , μετά την τελευταία του αναβάθμιση έχει γίνει μπάχαλο κι εγώ προσωπικά δεν μπορώ να βρω άκρη. Ελπίζω να διορθωθούν όλα και το site να ξαναγίνει ένα πραγματικό εργαλείο ενημέρωσης για τους μελισσοκόμους , το δικό τους καφενείο.

ASSALE είπε...

very nice blog..
thanks..

Γιώργος από Χανιά είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

chaniabee !!!! είπε...

Καλό Πάσχα!χρόνια πολλά και καλή ανάσταση φίλε !!!

.foris mouratidis. είπε...

Καλο Πασχα καλη ανασταση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά δάσκαλε!

alex είπε...

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

IxNiLaTiS είπε...

Καλή Ανάσταση, με υγεία και χαρά.