Πάμε Στοίχημα
Επισκέψεις
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
Ο επιμένων νικά
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008
Νέο αίμα στα χόμπυ μου
Ο μεγάλος μου γιος ,Ηλίας, πήρε το βάπτισμα στη μελισσοκομική ενασχόληση στο φετινό τρύγο και αποδείχτηκε άξιος για τη συνέχεια.
Μετά την απώλεια της Ντόρας , αναγκάστηκα να αναζητήσω καινούρια σκυλιά κι έτσι κατέληξα στα τρία σκυλιά που σας παρουσιάζω , ελπίζοντας πως κάποιο απ' αυτά θα αντικαταστήσει επάξια την πολύ καλή Ντόρα.
Ο Βύρων 11 μηνών , πάνω η Ρόζα 5 μηνών ,στη μέση και η καλομοίρα 2 ετών ,κάτω.
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008
Ξανά στον αγώνα
Όλο αυτό το διάστημα συνέβησαν πολλά και διάφορα, αλλά εγώ θα σταθώ μόνο στον απολογισμό της μελισσοκομικής μου δραστηριότητας.
Η φετεινή χρονιά δεν ήταν από τις καλύτερες για τα μελίσσια μου. Έκανα δυο τρύγους , έναν τον Ιούνιο , ( έλατος , καστανιά , ρίγανη , τσάι), και πήρα από 20 μελίσσια 120 κιλά μέλι.
Ο δεύτερος τρύγος έγινε τέλος Αυγούστου , (βαμβάκι, αγκάθι, καλαμπόκια ,τριφύλια) και από τα 20 μελίσσια πήρα 80 κιλά μέλι. Τα όποια συμπεράσματα δικά σας ,αν σκεφτεί κανείς ότι τις άλλες χρονιές δεν έπεφτε η απόδοση κάτω από τα 15 κιλά κατά μέσο όρο. Πάντως εκείνο που παρατήρησα και παρατηρώ ακόμη και σήμερα είναι ότι τα μελίσσια μου διατηρούνται πολύ δυνατά καιπολύ καθαρά από βαρρώα. Η παρατεταμένη ξηρασία έχει αρχίσει να εξαντλεί τα αποθέματα γύρης, αλλά θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα βρέξει και θα μπορέσουν ξανά να συμπληρώσουν τη γύρη.
Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ καλή Σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές , που από αύριο μπαίνουν ξανά στις τάξεις, στους γονείς και στους δασκάλους αρκετή υπομονή και σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς καλά κυνήγια.
Δευτέρα 26 Μαΐου 2008
Αισιόδοξες προβλέψεις
Πέμπτη 15 Μαΐου 2008
Δευτέρα 12 Μαΐου 2008
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
Φέτος επιχείρησα να πάρω παραφυάδες από τα μελίσσια μου με τη μέθοδο της διαίρεσης και χωρίς βασιλοτροφία (την οποία δεν κατέχω). Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές ,που έκανα κάτι παρόμοιο, ήταν ο χρόνος διαίρεσης των μελισσιών. Ενώ κάθε φορά που χρειαζόταν η διαίρεση γινόταν από αρχές έως μέσα Απρίλη, φέτος αποφάσισα να χωρίσω τα μελίσσια ένα μήνα νωρίτερα.
Έτσι προχώρησα στη διαίρεση 15 μελισσιών την πρώτη Μάρτη. Όλα τα μελίσσια που διαιρέθηκαν ήταν δεκάρια και με πολλές τροφές. Η διαίρεση έγινε χωρίζοντάς τα στη μέση και χωρίς εντοπισμό της βασίλισσας. Μετά από μια βδομάδα (λόγω καιρού) σε έλεγχο που έκανα διαπίστωσα πως όλα τα ορφανά είχαν κτίσει βασιλοκέλια. Άφησα μόνο δύο σε κάθε μελίσσι και αφού τα τροφοδότησα με σιρόπι τα άφησα ήσυχα. Περίμενα μέχρι τις 30 Μάρτη οπότε λογικά θα είχε γονιμοποιηθεί η βασίλισσα και τότε έκανα έλεγχο. Σε όλα βρήκα βασίλισσα ,αλλά σε κανένα δεν είχε αρχίσει γέννα. Περίμενα άλλες 10 μέρες και ξανάκανα έλεγχο. Σε 5 μελίσσια βρήκα φρέσκια γέννα , ενώ στα υπόλοιπα όχι. Μετά από άλλες 10 μέρες (φτάσαμε 20 Απρίλη) ξεκίνησαν άλλα 5 μελίσσια , εν.ω στα υπόλοιπα η βασίλισσα είχε εξαφανιστεί.
Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτού του εγχειρήματος ήταν να πετύχουν τα 10 από τα 15 .
Κάνοντας τώρα μια σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές , που η διαίρεση γινόταν τον Απρίλη, βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα :
1. Το ποσοστό αποτυχίας ήταν μεγάλο
2. Όσα πέτυχαν , μετά από ανάμιση μήνα, είχαν αδυνατίσει πάρα πολύ και δεν μπορούν ακόμη και σήμερα να ορθοποδήσουν.
3. Είναι πολύ νωρίς ,τουλάχιστον για την περιοχή μου (Τρίκαλα) ,με αποτέλεσμα να καθυστερεί η γονιμοποίηση και το μελίσσι να αποδιοργανώνεται και να μην μπορεί εύκολα να συνέλθει.
4. Σήμερα , 10 Μάη, τα μελίσσια στα οποία είχε μείνει η μάνα έχουν αναπτυχθεί και έχουν πάρει πάτωμα, ενώ τα 10 που πέτυχαν μετά βίας βρίσκονται στα 3 με 4 τελάρα πληθυσμό.
Κυριακή 6 Απριλίου 2008
Το Χωριό μου

Το χωριό μου, η Πιαλεία , βρίσκεται 18χμ Δ της πόλης των Τρικάλων στους πρόποδες του Κόζιακα ή αλλιώς Κερκέτιο όρος. Έχει περίπου 900 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κατά πλειονότητα με αγροτικές εργασίες. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πολλά τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση. Το διασχίζει ένα μικρό ποτάμι, στις όχθες του οποίου υψώνονται πολλά πανύψηλα και αιωνόβια πλατάνια.
Ανήκει στον ομώνυμο Δήμο Πιαλείων, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από την Πιαλεία, τα ακόλουθα χωριά. Τη Φήκη , που είναι και η έδρα του Δήμου, τη Φιλύρα , το Ελευθεροχώρι , το Βαλομάνδρι , τον Παραπόταμο , το Λιλή και τη Δροσοπηγή.
Αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κάποιος την Πιαλεία όλο το χρόνο αλλά κυρίως το καλοκαίρι και να ανέβει στον Κόζιακα, για να δει να απλώνεται στα πόδια του ολόκληρος ο Τρικαλινός κάμπος, από τα Μετέωρα μέχρι την Καρδίτσα ή να απολαύσει υπέροχους μεζέδες από ντόπια κρέατα στις ταβέρνες του χωριού κάτω από τα πλατάνια και μέσα στη δροσιά. Μπορεί κάποιος να προμηθευτεί φρέσκα ντόπια προϊόντα όπως κρέας , γάλα , τυρί , φασόλια , μέλι ,καρπούζια ,πεπόνια ,ρίγανη , τσάι και κάστανα. Όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Πιαλεία είναι φημισμένα για την ποιότητα και για τη νοστιμιά τους.
Δείτε το χάρτη της περιοχής και πως μπορεί κανείς εύκολα να φτάσει στο χωριό από τα Τρίκαλα.